Makroner med karamell og eple

Julespesial 2: Makroner med karamell, eple og kanel

ENGLISH | NORSK

Mange har som tradisjon å lage karameller til jul. Kanskje årets julekaramell kan bli til et herlig makronfyll? Denne karamellen tilsatte jeg små eplebiter og litt kanel, for å virkelig forsterke julefølelsen. Det falt helt klart i smak her hjemme! Fryser du makronene ned, har du noen flotte småkaker å servere hele jula gjennom. 30-60 minutters tining i kjøleskapet, og kakene er klare til servering.

Makroner-med-karamell-og-eple

1 porsjon makroner laget etter grunnoppskriften 

Karamell med eple og kanel:
– 1 dl fløte
– 75 g sukker
– 1/4 ts kanel
– 1/2 eple
– 25 g smør

Følg grunnoppskriften for å lage makronene.

Hakk eplet i bitte små biter. Ha 1 ts smør i en stekepanne og surr eplebitene litt sammen med kanelen, over middels varme. Sett eplebitene til side.

Varm opp fløte til blandingen koker, mens du i en annen kjele smelter sukkeret over middels til lav temperatur. Om sukkeret skulle sukre seg (klumpe seg), øk varmen forsiktig og fortsett røringen. Vent til sukkeret blir brunt (karamellfarget), og hell den varme fløten forsiktig i mens du rører. Tilsett eplebitene og kok blandingen til den når 112 grader. Om du ikke har et termometer, kok blandingen i ca. 10min. Avkjøl karamellen noe, og pisk inn smøret med en visp.

Når fyllet har tyknet (etter en tur i kjøleskapet) kan du begynne å sette sammen makronene to og to. Vent gjerne til neste dag, eller i alle fall til karamellen er helt avkjølt. Om du ikke venter lenge nok, vil karamellen være for flytende. Nå som det er kaldt, sett gjerne kjelen ut, og avkjølingen bør gå raskt. Bruk en teskje, kniv eller sprøytepose, alt ettersom hva du synes er enklest: snu en makron med undersiden opp, legg på/smør på ca. 1/2 ts fyll, og press undersiden av en annen makron over.

Legg på fat, server og nyt! God førjulstid!

Tips! Vil du pynte makronene litt ekstra? Jeg har sprayet makronene med en spiselig perlemorspray for å gi makronene litt ekstra juleglans. Du finner slike sprayer i velassorterte kjøkkenutstyrsbutikker eller på nett. Det finnes også f.eks. gull- og sølvsprayer, men husk at det raskt kan bli for mye av det gode selv til jul. Makronene bør se spiselige ut ;)

Legg gjerne inn en kommentar