Misslykkede makroner

Når alt går galt

(Oppdatert 07.02.2018)

Makroner er et lunefult bakverk! Mye kan gå galt underveis, og det å ikke være nøye med oppmåling av ingrediensene er første skritt på veien mot fiasko.

Mine beste tips er:

For en tid tilbake skulle jeg lage to ulike makroner i samme bakerunde, og bestemte meg for å på øyemål dele marengsmassen i to. Jeg skulle røre inn malte mandler og melis i den ene delen, og malte mandler, melis og pistasjnøtter i den andre. Alt så fint ut helt til jeg stekte dem. Resultatet ser du over… Altså, slump når du baker boller, ikke når du lager makroner!

Ikke kast mislykkede makroner!
Men, husk at mislykkede makroner fortsatt smaker herlig! Ingen grunn til å kaste disse i søpla. Knask dem som kjeks, eller knus dem og bruk smulene som topping på f.eks. is eller fruktsalat. Smulene kan du putte i en boks og sette i fryseren, og du kan ha glede av dine mislykkede makroner i lang tid framover :)

Har du tips til hvordan man kan anvende misslykkede makroner? Legg gjerne igjen en kommentar under.

12 kommentarer

 1. Hihi, uff. Jeg har hatt noen slike opplevelser… blir så gretten etter alt arbeidet som går rett i dass, så det ender som oftest i søpla. Men neste gang det går skeis (kommer nok til å skje igjen) så tenker jeg å bruke det som strø på is :)

 2. randi Sæter Sandvik

  Knus de og legg de lagvis med pisket fløte og syrlig eplemos. Friskt og deilig variant av tilslørte bondepiker.

 3. Merethe

  Jeg har også fått noen slike makroner. Jeg trodde det var noe jeg gjorde galt med røren og prøde igjen, sammen resultat. Fant så ut at temperaturen på min ovn er ganske høy, så når jeg senket temeraturen fra 150-140 så ble reusltatet slik det skulle….
  De jeg har liggende knasker ungene som kjeks, men tror ejg skal lure noen unna og knuse til isen…

  • copeders

   Ikke noe vits i å kaste mislykket bakverk, nei! Lagde selv 80 mislykkede makroner senest i april. Skulle prøve å endre litt på framgangsmåten min da, og det var ikke så lurt… Mannen min derimot var strålende fornøyd, og knasket kjeks hele uka :)

 4. Mine har hatt en tendens til å sitte litt fast i matten (selv etter at de har sått litt), og ikke ha en «sterk» nok bun og da blir hul inni. Hva gjør jeg galt :)? Steker jeg dem for hardt og kort? Er jeg for ivrig med å pelle dem av matten? Eller?
  -Anine

  • copeders

   Hei!
   Har glemt å svare på denne! Det høres ut som du er for ivrig med å få makronen av. Vent til de er helt avkjølt. Om det ikke hjelper, kan du forsøke å la dem stå et minutt til i ovnen.
   Christine

 5. Lena Marie

  Hei. Jeg lurte på hva jeg gjør feil når jeg ikke toppene på makronene helt flate. Stikker alltid opp etter jeg har fjernet sprøytespissen.

  • Christine Ønvik Amundsen

   Om de ikke flyter ut etter å ha stått litt, så ha du ikke rørt nok i røra. Rør mer, slik at den blir mer rennende (seigt flytende) neste gang. Lykke til med baking!

 6. Benedikte høie

  Hei.
  Takk for en utrolig side.
  Har et spørsmål jeg lurte på om du kunne hjelpe meg med. Hvorfor blir makronene hule?

 7. Hvorfor flyter makron-føttene utover? Jeg veier opp riktig, og røren blir som den skal. Har laget makroner i mange år, men nå har jeg ny ovn. Brukte 150gr. i 12 min før. de ble perfekte. Har prøvd meg fram med 150gr, 160,varmluft. altfor myke og utflytende. Nå har jeg testet 1001 oppskriften, med samme resultat. Hvorfor så mye sukker? 75gr. eggehvite og 100 gr. sukker? Jeg har kommet over oppskr. på 110 gr eggehvite og 4 ss sukker…Hilsen Wenche.

  • Christine

   Hei!
   Makroner er et lunefullt bakverk, og bytte av ovn kan by på problemer og nye tilpasninger. Vanskelig å si hva som går galt, særlig siden du har bakt de vellykket mange ganger før. Har du forsøkt uten varmluft?
   Når det gjelder mengde sukker, så er det denne oppskriften jeg har jobbet meg fram til og har best hell med. 4ss sukker er vel omtrent 80g, så det er jo ikke så langt unna den andre oppskriften du viser til :)
   Christine

Legg gjerne inn en kommentar