Hvordan oppbevare makroner?

(Oppdatert 07.02.2018)

Tenker du at ferske makroner sikkert er det beste, og passer på å bake samme dag som du skal ha makronene? Det har seg faktisk slik at det ikke er tilfelle i det hele tatt, og derfor er oppbevaring av makroner noe som er greit å kunne litt om.

Kjøleskap
Makroner liker seg best i kjøleskapet om de ikke skal spises med en gang. Får de stå en dag i kjøleskapet før de skal spises, setter smaken seg bedre ved at smaken fra fyllet trekker inn i skallet rundt. Jeg synes selv makroner smaker godt kalde rett fra kjøleskapet, men da er de jo litt sprøe. Sett dem på kjøkkenbenken 15 minutter før de skal spises. Da blir de romtempererte, myke og gode. Det gjør susen med andre ord!

Makroner holder seg ikke lenge i kjøleskapet. To døgn er ofte maks, men det kommer litt an på hva slags makroner du har laget. Problemet er ofte at de blir sprø og tørre om luft kommer til, men det motsatte kan skje om du har et vått fyll: at hele makronen blir fuktig og klissete.

Fryser
Har du laget makroner som ikke skal spises med en gang, er frysing ideelt. Det er faktisk ikke bare ideelt; det gjør også makronene bedre! Du har kanskje hørt av kransekake blir seigere og bedre etter en tur i fryseren? Vel, makroner inneholder mye mandler og det samme gjelder her. En tur i fryseren gjør makronene mye bedre! Selv fryser jeg faktisk alle makronene jeg lager. Jeg tar makronene ut av fryseren kvelden i forveien, og oppbevarer dem natta over i kjøleskapet. Neste dag setter jeg dem på kjøkkenbenken 15 minutter, før de skal serveres. 

Makronene kan fryses uten fyll, og fylles rett før servering, men de fleste kan fryses med fyll. Det er absolutt det enkleste. Jeg lager selv alltid litt for mange makroner når jeg baker, slik at jeg kan fryse ned noen i en egen boks, og etter hvert fylle denne med mange forskjellige typer makroner. Det er hyggelig å kunne sette fram et kakefat med noe for enhver!

Husk at dypfryste varer ikke er holdbare i evigheter. Spis makronene i løpet av to-tre måneders tid, men det burde vel ikke være så vanskelig? :)

24 kommentarer

 1. Hvordan vet du hvilke makroner som ikke kan fryses med fyll? Jeg ønsker å servere makroner i bryllupet vårt, men er redd for at fyllet skal bli ødelagt etter tining..

  • Hei! Makroner med fyll av syltetøy/gele eller fyll basert på sjokolade (sjokoladeganache), går det som regel helt fint å fryse. Bare sørg for tining i kjøleskap og ikke i romtmperatur. Er makronene fylt med smørkrem, synes jeg fyllet kan bli litt kornete.

   Lag gjerne en prøverunde av makronene du har tenkt deg på forhånd, frys ned og test ut dagen etter. Da er du på den sikre siden :)

 2. hva om jeg fryser de uten fyll,så tar de opp dagen før de skal brukes og fyller de og har de i kjøleskapet.Går det?

  • Hei! Det går kjempefint slik du foreslår. Om du skal lage makroner med fyll av syltetøy/gele, vil jeg likevel si det beste er å fryse dem ned med fyll, for så å sette dem i kjøleskapet noen timer før servering. Vått fyll (f.eks. syltetøy), kan gjøre makronene bløte om de blir stående for lenge.

 3. Hei! Hvordan anbefaler du å oppbvare makroner uten fyll? På kjøkkenbenken i lufttett boks, i kjøleskap eller i fryser? (når de uansett skal fylles/spises to/tre dager etter de er stekt..)

  • copeders

   Hei! Det går fint å oppbevare makronskall et par dager i lufttett boks på kjøkkenbenken og i kjøleskap. Selv synes jeg de blir aller best etter en runde i fryseren, akkurat som kransekake som jo består av de samme ingrediensene. Skal du lage fyll av sjokolade eller syltetøy, er det bare å fryse dem med fyll også. La dem tine en liten stund i kjøleskapet, før du tar dem ut i romtemperatur, for å hindre fuktig dugg på makronene. Lykke til :)
   Christine

 4. Kristin

  Makroner med syltetøy,blåbær og vaniljekrem, kan de fryses?

  • copeders

   Hei!
   Syltetøy og blåbær bør gå fint. Når det gjelder vaniljekrem kommer det an på hvilken type vaniljekrem du mener. En luftig krem med mye fløte blir ikke så bra etter en tur i fryseren. Smørkrem med vanilje er heller ikke helt maks i fryseren, mens vaniljefyll basert på hvit sjokolade går fint.

 5. Funker sitronfyllet i fryseren?

  • Hei!
   Beklager at jeg ikke har fått svart deg før nå. Det er lettest å fryse fyll av sjokolade eller syltetøy. Om du snakker om sitronfyll basert på curd er jeg litt usikker på hvordan det blir etter fysing. Det burde gå, kan nok kanskje få litt annen smak? Prøv, og meld gjerne tilbake :)
   Christine

   • jorunn knudsen

    Hei. Jeg har hatt sitroncurd i fryseren i en plastboks. Brukt det til macroner etterpå, og det funket helt bra. :-)

 6. Kan makroner som har vært fryst, fryses igjen?

  • Hei! Jeg er alltid forsiktig med å fryse mat som har vært fryst, men om man googler litt ser det kanskje ut som dette med å fryse mat på nytt ikke er så farlig likevel. Kvaliteten blir litt forringet hver gang, så jeg ville la langt det lar seg gjøre holde meg til en runde i fryseren.
   Christine

 7. Har du noen ide om man kan oppbevare makroner med eggelikørfyll i fryseren?
  Evt hvordan oppbevare, og når ta på fyllet? Greit om en slapp det dagen før julekvelden :)

 8. Har nettopp oppdaget bloggen din, elsker den! :D Men det er så mange oppskrifter… vet ikke hvilke jeg skal lage først :P Hvilke er dine favoritter ^^

  Men uansett, lurte på om det gikk ann å fryse salt karamell? Favorittmakronen min foreløpig <3

 9. Har lagd makroner idag, og skal fylle de med sjokoladeganache.. Burde jeg ha de i en lufttett boks i kjøleskapet da? Går det greit?

  Tenkte å fylle ferdig ihvertfall en del av de idag, så samboeren min kan ha med på jobb i morgen..

  • copeders

   Beklager sent svar. Det går fint å oppbevare makroner i kjøleskapet et par dager. Jeg fryser de ofte ned. De blir faktisk enda bedre da, akkurat som kransekake. Makronene tiner da i løpet av 15-20min (gjerne i kjøleskapet, og du har alltid noe god på lur til gjester :)

 10. hei :)
  lurer på hvor lenge fryste makroner holder seg ?:)
  skal i bryllup, og er usikker om jeg skal lage makronene dagen før jeg reiser i bryllupet (da er det enda 3 dager til bryllupet (må lage de 4 dsger før bryllupet) ) det er en 12 timers kjøretur.
  eller kan jeg lage de nå? fryse de ned, ta de opp og legge de rett i kjøleskap (har det med på bilturen), og holde de i kjøleskaps temperatur i 3 dager etter de er fryste ?
  kan jeg fryse de ned med posisjonsfrukt pure og melkesjokolade fyllet og ned salt karamell? har hørt karamellen kan skille seg om den blir fryst :)
  mvh

 11. anbefaler du oppbevaring i tett boks eller på fat før fylling?

  • Christine

   Hei!
   Om du skal fylle samme dag, kan du fint la makronene ligge i romtemperatur noen timer. Skal du fylle dem en annen dag, ville jeg satt dem i kjøleskap i tett boks. Lykke til med baking!
   Christine

Legg gjerne inn en kommentar