Grunnoppskrift

Hvordan lage franske makroner? Leser man litt rundt på nett og i kokebøker som omhandler makroner, virker det som om det er mye hokus pokus som skal til, og at det er sjelden man lykkes med dette bakverket. Selv har jeg opplevd at det ikke nødvendigvis er lett, men slettes ikke er så vanskelig som mange skal ha det til! I tillegg kan man ta mange snarveier og ende opp med et supert resultat! Du har kanskje lest om eggehviter som må modnes i romtemperatur i flere døgn? Skålding og maling av mandler? Sukkerlake? Kakebrett som må stå lang tid før de kan settes inn i ovnen? Prikking av makronene med tannpirker, eller kanskje til og med tørking med hårtørker før steking? Noen ting er viktig passe på for å få et godt resultat, andre ting kan bare hoppes over. Under kan du lese min framgangsmåte for å lage herlige makroner.

Grunnoppskrift1

Grunnoppskrift, nok til 25 makroner
– 75g eggehvite
– 100g sukker
– 100g mandler
– 100g melis

150 grader i 12-14 minutter

Grunnoppskrift6

Begynn med å male mandlene. Jeg skålder dem ikke på forhånd. Makronene får da en spraglete overflate i stedet for en matt, jevn tone. Jeg synes selv dette bare er dekorativt, men ønsker du ikke dette uttrykket må du altså skålde dem før du setter i gang malingen. Dette bør du i så fall gjøre et par dager før du skal bake, slik at mandlene får tørke godt. Er du som meg, så synes du at det å male mandler for hånd er fryktelig kjedelig… Jeg synes det går helt fint å bruke f.eks. en blender som tåler harde ingredienser. Bruk det du har som passer, eventuelt ta fram en håndkvern og sveiv i gang! Vil du at bakingen skal gå ekstra raskt, gå for mandelmel. Da er ved VELDIG viktig at du ikke benytt mandelmel som er fettredusert. Det vil ikke gå. (Les mer om mandelmel her).

Grunnoppskrift2

Bland eggehviter og sukker i en bolle, og vips til tykk marengsmasse. (Vil du ha farge på makronene er det nå du har i dette.)

Grunnoppskrift4

Det er viktig at eggehvitene blir ordentlig stive. Bruk en god kjøkkenmaskin om jobben skal gå raskt, eller vær tålmodig med håndvispen. (Vil ikke anbefale å gjøre dette med en håndvisp om du ikke er sterk og utholden.)

Grunnoppskrift7

Sikt melis og malte mandler over eggehvitene. Ligger det mange mandelbiter igjen i sikten? Hell de tilbake i blenderen for en ekstra runde, og sikt de i eggehvitene.

Grunnoppskrift8

Bland sammen røren. Trikset for å få vellykkede makroner ligger i å røre akkurat passe; ikke for mye, ikke for lite. Rører du for lite blir makronene dine som små marengstopper (nok luft blir ikke rørt ut). Rører du for mye flyter de for mye ut. Prosessen er så viktig at den til og med har eget navn på fransk: macaronage. Her må du nesten bare prøve deg fram. Erfaring teller her: du blir litt flinkere for hver gang du baker :) Røren skal være sånn at om du lar den stå i fred etter at du har rørt i den, skal konturene fra røringen begynne å jevne seg ut. Tenk f.eks. at røren skal oppføre seg som lava; seig og flytende.

Grunnoppskrift9

Finn frem bakepapir og stekeplater. Om du vil ha makroner som er like store kan det lønne seg å lage en makronmal du kan bruke igjen og igjen. Finn frem et papirark som dekker stekeplaten din, og tegn opp sirkler med god avstand ved hjelp av en 5-kroning. Eventuelt kan du benytt en makronmatte. Dette får du kjøpt på nett eller i velassorterte kjøkkenforretninger.

Grunnoppskrift11

Legg malen under bakepapiret på stekeplaten. Bakepapir og mal må ligge helt flatt på stekeplaten, så brett inn eller klipp av papir som stikker på utsiden. Makronene flyter noe ut, og vil bli skjeve og rare om de ikke får ligge helt flatt.

Grunnoppskrift10

Fyll makronmassen i en sprøytepose med rund tipp. Setter du sprøyteposen i et høyt glass eller litermål er den lettere å fylle.

Grunnoppskrift13

Sprøyt ut makronene innenfor mal-sirklene. Ikke lag dem for store, de kommer til å flyte ut litt. La brette stå noen minutter, og lirk bort makronmalen før du setter brettet i ovnen. Jeg steker selv makronene på varmluft, men bare ett brett av gangen. Jeg setter ovnen på 150 grader og steker makronene i 14 minutter. Riktig steketid vil variere fra ovn til ovn. Her må du bare forsøke deg fram. Alt fra 12-15 minutter kan være passe. Etter et par forsøk finner du ut hva som egner seg best for din ovn. Det kan også være at din ovn ikke steker makronene dine jevnt nok om du benytter varmluft. Da kan du prøve over- og undervarme.

Grunnoppskrift14

Avkjøl makronene før du fjerner dem fra bakepapiret. Har du stekt makronene for lite, vil de henge igjen i bakepapiret, selv etter at de er avkjølt. (Prøv å bruke en kniv for å løsne dem om dette er tilfellet). Makronene skal være sprø utenpå og seige inni. Er de bare sprø, har du stekt dem litt for lenge. Neste gang korter du ned eller forlenger steketiden, og etterhvert ender du opp med perfekte makroner!

Grunnoppskrift15

Uansett om makronene dine nå er perfekte, litt lite stekt eller kanskje litt for mye, så har du nå noen deilige småkaker å fylle med favorittfyllet ditt! Bruk en teskje, kniv eller sprøytepose, alt ettersom hva du synes er enklest: snu en makron med undersiden opp, legg på/smør på 1/2-1 ts fyll, og press undersiden av en annen makron over. Se oppskrifter på denne bloggen for ulike typer fyll, søk på nett, les i bøker eller eksperimenter selv. Kos deg, og lykke til med baking!

96 kommentarer

Legg gjerne inn en kommentar