Sommerdrøm 4: Makroner med jordbær og balsamico

Det er noen år siden jeg første gang smakte kombinasjonen jordbær og balsamico i en sommerdessert, men bortglemt er det ikke! Smakene er perfekte sammen og spiller opp spennende kontraster. Vil du har jordbærmakroner med en ekstra snert, må del fire av jordbærkavalkaden være noe for deg.

1 porsjon makroner laget etter grunnoppskriften

Jordbær- og balsamicofyll
– 150 g jordbær
– 30 g sukker
– 1 ts sitronsaft
– 1 1/2 ts gelatinpulver (evt. pektin)
– Balsamicoeddik

Følg grunnoppskriften for å lage makronene. Tilsett rød eller rosa farge til røren mens du pisker eggehvitene. NB! Ikke benytt vanlig konditorfarge; benytt konsentrert konditorfarge. Dette får du kjøpt i velassorterte kjøkkenutstyrsbutikker eller på nett.

Bland jordbær, sukker og sitron, og mos med gaffel. For best resultat, bruk stavmikser og kjør til du får en jevn puré. Kok opp jordbærmiksen og la den koke i et par minutter, slik at noe av vannet fra bærene fordamper.

Rør gelatinpulveret ut i en skål med 1-2 ss lunket vann, og la stå slik at gelatinen får svellet litt. Ta kjelen av platen og tilsett gelatinblandingen. Du kan benytte pektin i stedet for gelatin (les da på pakken hvor mye du skal benytte). Rør godt, og sett til avkjøling.

Når fyllet har tyknet (etter en tur i kjøleskapet) kan du begynne å sette sammen makronene to og to. Bruk en teskje, kniv eller sprøytepose, alt ettersom hva du synes er enklest: snu en makron med undersiden opp, legg på/smør på 1/2-1 ts fyll. Drypp så på et par-tre dråper av en god balsamicoeddik, før du presser undersiden av en annen makron over. Pynt eventuelt forsiktig med litt balsamicoeddik.

Legg på fat, server og nyt!

4 kommentarer

 1. Hanne Frivold Starling

  Takk for gode og inspirerande oppskrifter! Eg laga makronar for første gang for berre eit par veker sidan, og har allerede laga 6 forskjellige, og med planar om endå fleire.
  Eg har fulgt grunnoppskrifta di, og første gangen laga eg chai/sjokolade og jordbær/balsamico. Eg er stor tilhenger av å fryse rørte jordbær, og meinar ein mistar mykje av friskheita i jordbæra om ein kokar syltetøy av dei, så eg blanda berre i litt ekstra certo frysepulver i jordbærsylta eg fann i frysen, og moste alt godt med stavmiksaren til det blei ein litt tjukk gelé/graut. Eg brukte dessutan ein litt tjukk balsamicoglaze med kirsebærsmak, som eg både blanda direkte i fyllet, og drypte på toppen av fyllet slik du beskriver i oppskrifta.
  Etter å ha laga veldig god, kraftig chai-ganache fekk eg lyst til å prøve noko litt lettare, meir vårleg, så i forrige veke laga eg 4 ulike slag te-makronar. 2 av dei var i grunn chai-oppskrifta, men der eg bytta ut mørk sjokolade med kvit sjokolade og chai blei erstatta av 2 ulike grønne tear frå Palais des thés; Thé du Hammam (grønn te med bær) og Fleur de Geisha (grønn te med kirsebærblomst). Den tredje var inspirert av Thailand, med kvit sjokoladeganache med tørka sitrongras-te, raspa sitronskall, litt kokoskrempulver og kokosolje i staden for smør (det skilte seg litt, så kanskje smør ville vore bedre, men eg berre tømte av den overflødige oljen, og då blei det bra). For dette fyllet brukte eg dessuten raspa limeskall direkte i makronskalla.
  Den siste eg laga var med finmalt Earl Grey direkte i makronrøra, og fylt med ei blanding av lemoncurd og mascarpone. Eg brukte vel ca 1 ts te i røra, men kan ikkje sei eg kjente store forskjellen på smaken, så burde nok brukt meir. Men alle blei i alle fall veldig gode (om enn ganske søte og mektige).

  No har eg lyst til å prøve noko meir friskt og fruktig igjen (jordbær-balsamicoen var så god!), så vil prøve å lage noko med granateple, og nokon med mango, kanskje med litt mangoeddik. Eg lurer og på å lage noko med multer til foreldra mine sin 60-årsfeiring. Trur du det blir best med syltetøy/gelé eller ganache-fyll? (Eg har ikkje prøvd meg på smørkrem sidan dei visstnok ikkje smakar like godt etter frysing).

  • copeders

   Så gøy å høre at du har latt deg inspirere! Her er det så mye jobb om dagen at makronbakingen er satt helt på vent. Merker jeg blir superinspiret av å lese kommentaren din! Du har mange sprudlende og vårlige ideer. Skal se om jeg ikke får postet noen våroppskrifter snart. Det er på tide. Følg med, og takk for inspirasjon!

 2. Heidi Matre

  Jeg prøvde disse makronene og frøs ned med en gang. Tok opp en test-makron nå, og opplevde at den var ganske bløt :-( Eneste jeg gjorde annerledes enn du hadde i din oppskrift var at jeg blandet litt balsamico inn i fyllet i stedet for å ha jordbær og en dråpe balsamico på.. kan det ha utgjort forskjellen?

  • copeders

   Hei! Fyll av gelé/syltøy inneholder mye fuktighet, og gjør makronene raskt bløte. Dette skjer om du fryser dem eller ikke. Jeg pleier derfor å å fylle disse samme dag som de skal spises, eller spise dem rett etter tining. Fyll basert på f.eks. sjokolade vil ikke gjøre makronene bløte på samme måte.
   Christine

Legg gjerne inn en kommentar